TIMIȘOARA. Una dintre clădirile simbol ale orașului, Casa Muhle, cunoscută ca și Casa Florarului, este de câteva luni în atenția timișorenilor și a autorităților. Vila se află în zona Bălcescu și după ce a fost cumpărată de o familie de romi a avut parte de intervenții ilegale. Anul trecut, la finele lunii mai, fosta administrație s-a sesizat că la imobilul de pe bd. Mihai Viteazu nr. 3 se fac lucrări ilegale și a dispus oprirea lor.
În urmă cu opt luni, edilii preciazu că proprietarul clădirii a obţinut, în baza avizului dat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Timiş, autorizaţia de construcţie cu numărul 985/05.07.2011 pentru lucrări de restauraţii, reparaţii generale, modificări interioare şi exterioare prin consolidări, extinderea casei scării şi extinderea clădirii pe faţada posterioară cu 3,85 metri în scopul reîntregirii faţadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajare de mansardă în podul existent cu păstrarea cotei existente la cornişă şi păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncţionalizare şi recompartimentare parţială a clădirii la subsol, parter şi mansardă şi amenajarea unui bazin la demisol.
Însă verificările făcute atunci au scos la iveală faptul că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu, drept pentru care Primăria Timişoara, prin Instituţia Arhitectului-Şef, a dispus sistarea oricărei lucrări.
Reprezentanți ai societății civile și consilieri locali au tras mai multe semnale de alarmă de atunci. Marți seara, aproape 200 de timișoreni au înfruntat frigul pentru a protesta pașnic în fața Casei Muhle. Aceștia au cerut ca autoritățile să intervină cât mai repede pentru a salva clădirea de la distrugere și degradare completă și au cerut exproprierea. Participanții, foarte mulți dintre ei tineri, au