Antioxidantii, substante care impiedica oxidarea moleculelor din organism, pot fi asimilati din diverse alimente. Toate alimentele neprocesate contin antioxidanti, insa in proportii diferite.
Antioxidantii previn distrugerea ADN-ului de catre radicalii liberi, care produc reactii de oxidare.
Spanacul, afinele sau ceaiul se afla pe primele locuri in topul alimentelor care contin o cantitate mare de antioxidanti. Exista insa si alte surse importante de antioxidanti, unele neasteptate, cum ar fi macrisul de balta, pudra de cacao sau stafidele, potrivit Men's Health.
1. Macrisul de balta este o planta care face parte din familia cruciferelor si are un gust piperat. O ceasca de macris de balta are numai patru calorii, insa abunda in vitaminele A, C si K.
Macrisul de balta contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care sunt benefici pentru sanatatea ochilor.
Aceasta planta poate fi consumata in sandviciuri sau pregatita intr-o salata cu branza de capra, fistic prajit si otet aromatic.
2. Pastaile de vanilie sunt recunoscute pentru aroma si gustul lor dulce.
Aceste pastai contin compusi fenolici care actioneaza ca niste antioxidanti puternici, precum si ca substante antiinflamatoare si antimicrobiene.
Men's Health recomanda consumul pastailor de vanilie sub forma unei bauturi. Astfel, se amesteca o ceasca si jumatate de suc de pere cu pana in 200 de ml de votca si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie. Se realizeaza un mix din aceste componente, iar bautura se consuma cu gheata.
3. Pudra de cacao este componenta cea mai slaba in grasimi a boabelor de cacao.
Pudra de cacao contine o serie de minerale printre care se afla calciul, magneziul si sodiul si poate contine flavonoide (substante care pot preveni bolile de inima si atacurile cerebra