Lansat în lupta pentru câştigarea alegerilor în februarie, Mario Monti, care a rămas timp de un an în afara confruntărilor din Italia ca şef al unui Guvern tehnic, se transformă tot mai mult într-un politician şi riscă să îşi dezamăgească susţinătorii, comentează AFP.
În ultima perioadă, el a început să lanseze atacuri maliţioase la adresa adversarilor, apare tot mai des în presă, face promisiuni electorale.
Fostului comisar european îi place să repete, după ce a anunţat la sfârşitul lui decembrie că doreşte să conducă din nou destinele ţării. El spune că nu a "coborât" în arenă, ci a "urcat în politică".
Dar această viziune nu este împărtăşită de toţi.
"Dintr-un om «imparţial», el a devenit om de partid", constată Eugenio Scalfari, director al Repubblica (stânga), care a susţinut timp de un an guvernul tehnic al lui Mario Monti - îndepărtându-şi o parte a cititorilor - printr-un editorial intitulat "Cum m-a dezamăgit Monti".
"Vraja s-a rupt. Monti, intrând în politică, a coborât de pe piedestalul pe care era pus", a apreciat Barbara Spinelli în aceeaşi publicaţie.
De mai multe săptămâni, nu a trecut o zi fără ca preşedintele demisionar al Consiliului să acorde interviuri televizate, la radio, în ziare, în acelaşi ritm ca predecesorul şi rivalul său, Silvio Berlusconi, cunoscut pentru "supra-ocuparea" mass mediei.
"Aceştia doi se urmăresc exact ca Tom şi Jerry şi nimeni nu înţelege care este Berlusconi şi care este Monti, cine e şoarecele şi cine e pisica. Monti îi fură celebritatea lui Berlusconi", se amuză Francesco Merlo în Repubblica, chiar dacă cei doi oameni politici şi-au păstrat stilurile diametral opuse unul faţă de celălalt.
Il Cavaliere îşi acuză succesorul că ar fi dus ţara în recesiune prin creşterea impozitelor. "Este datorită faptului că am reuşit în "iresponsabilităţi", răspunde profesorul, care iro