Noua strategie a guvernului, care pare a fi aceea de a creşte numărul de taxe, ar împovăra economia care nu a reuşit să îşi revină din criză, spun analiştii. Sursa: Marian Ilie
De la promisiuni că vom avea scăderi de TVA, de impozit pe profit, de CAS-uri, am ajuns la o situaţie contrară: iminenţa introducerii cel puţin a unui nou impozit. Acesta va avea un dublu efect: creşterea nivelului de fiscalizare a mediului privat, dar şi a numărului de taxe.
Este vorba de impozitul forfetar, care se pare că va fi introdus de la jumătatea anului, potrivit surselor consultate de EVZ. Mai mulţi analişti financiari, în rândul cărora este şi un consilier al premierului, spun că încă o taxă nu ajută deloc economia.
Nu cresc taxele, se înmulţesc
"Guvernul a ajuns la o găselniţă interesantă. Nu creşte taxele, în schimb majorează numărul acestora, ceea ce este o mare prostie", a spus pentru EVZ economistul Florin Cîţu, precizând că economia este într-o stare prea proastă ca să suporte această măsură. "Cei de la Guvern spun că forfetarul nu este impozitul de pe vremea lui Boc (impozitul minim n.r.), care a creat mai multe probleme, dar este ceva similar, care ar avea aceleaşi efecte", a mai comentat economistul.
România se află deja în ultimul pluton într-un clasament mondial al regimurilor fiscale, din cauza numărului mare de taxe şi de plăţi ce trebuie efectuate de români.
Cristian Socol, unul dintre consilierii economici ai premierului Ponta, atrage atenţia că orice creştere a fiscalizării ar înrăutăţi situaţia economiei. "Creşterea TVA a rupt 0,5% din PIB-ul potenţial. A merge în continuare pe creşteri de taxe este aproape imposibil şi atunci ne mai rămâne singura posibilitate de reducere a cheltuielilor publice", a spus Cristian Socol, la ZF Live.
La rândul său, analistul economic Marian Duşan atrage atenţia că un nou impozit nu poate fi decât o