La nivelul judetului Vaslui, starea generalã a culturilor însãmântate în toamnã pe cele circa 92.000 hectare este foarte bunã. Gabriela Anghelutã, purtãtorul de cuvânt al Directiei pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui, a spus cã unele culturi care au fost semãnate mai devreme sunt la ora actualã mult mai bine dezvoltate. “Pe întreg teritoriul agricol, atât la culturile de câmp, cât si cele pomi-viticole, se mentine starea de repaus biologic. Rezerva de umiditate pentru toate culturile însãmântate în toamna anului trecut se încadreazã în valori optime si apropiate de optim. Înaintea primelor ninsori, toate culturile însãmântate de grâu, orz, secarã au fost rãsãrite în cea mai mare parte, cu un procent destul de mare de bunã înfrãtire, uniformitatea fiind foarte bunã în marile exploatatii agricole”, a precizat Gabriela Anghelutã. Foarte important pentru fermierii vasluieni este faptul cã în aceastã perioadã nu au apãrut incidente climatice precum înghet fãrã zãpadã, lucru care ar fi putut afecta semnificativ culturile însãmântate în toamnã. Grâul rezistã trei zile la temperaturi de minus 23 grade Celsius, rapita, trei zile la minus 18 grade Celsius, iar orzul si secara, la minus 18 grade Celsius. “Se recomandã efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitãtii plantelor la culturile de toamnã, precum si a elementelor de rod la speciile pomiviticole, precum si aplicarea îngrãsã- mintelor organice în perioada urmãtoare. În momentul de fatã, ninsorile au ajutat mult culturile semãnate în toamnã. Zapada cãzutã cu o grosime de circa 20-25 centimetri asigurã o rezistentã bunã la ger si promisiunea ca, la iesirea din iarnã, culturile sã garanteze productii bune în anul agricol 2012 – 2013″, a mai spus Grabriela Anghelutã.
La nivelul judetului Vaslui, starea generalã a culturilor însãmântate în toamnã pe cele circa 92.000 hectare este foarte b