Cuba face cel mai mare pas de până acum pentru deschiderea pe plan internaţional. Începând de luni, cubanezii vor putea călători liber în afara ţării. Până acum, majoritatea renunţa să mai plece, din cauza formalităţilor care durau mai multe luni şi puteau să coste până la 500 de dolari. De acum, nu vor mai avea nevoie de permise de ieşire.
După ce a preluat puterea de la fratele său, Fidel, în 2008, Raul Castro a mai slăbit laţul pentru locuitorii insulei. Întâi, au avut dreptul să-şi ia televizoare color, apoi maşini noi şi case. A urmat permisiunea dată de regimul comunist ca locuitorii să poată deţine telefoane mobile şi să poată sta la hotel.
Acum, odată cu reforma imigraţiei ce intră în vigoare de luni, 14 ianuarie, cubanezii vor putea călători liber în străinătate. Principalii benefiari sunt însă cei două milioane de cubanezi care trăiesc în străinătate deja, în special în Statele Unite, dar şi cei care au fugit în timpul turneelor sau misiunilor din străinătate. Toţi aceştia vor putea acum să-şi revadă ţara şi rudele.
De jumătate de secol încoace, cubanezii care doreau să părăsească insula erau nevoiţi să solicite o "carte albă" şi să prezinte o scrisoare de invitaţie din străinătate, unde nu puteau rămâne mai mult de 11 luni. Dacă se întâmpla, li se confiscau bunurile şi erau declaraţi expatriaţi, fără posibilitatea de a se mai întoarce. În plus, pentru a obţine permisiunea de a pleca, se loveau de proceduri birocratice ce puteau dura luni şi costau până la 500 de dolari. O sumă enormă pentru cubanezi, al căror salariu mediu lunar este de 20 de dolari. Potrivit noii legi, durata sejurului în străinătate va fi prelungită de la 11 la 24 de luni, scrie Mediafax, care citează AFP.
Deşi inclusiv Statele Unite au salutat decizia regimului Raul Castro, există un "totuşi". Sportivii şi experţii esenţiali pentru mândria ţării vor fi în c