“Primiti-ne inapoi acasa!”. Acesta este mesajul studentilor din diaspora catre autoritatile romane. Tineri cu rezultate spectaculoase la scoli de elita ale lumii, dispusi sa se intoarca in Romania si sa aplice cunostintele si experienta, dar pe care sistemul ii indeparteaza. Dupa patru ani de activitate, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSLR) a decis sa intareasca mesajul cu o strategie concreta.
Dupa repetate mesaje lansate in cei 4 ani de activitate, majoritatea ramase fara rezultate, LSRS a prezentat o strategie concreta de atragere in Romania a tinerilor educati in strainatate, bazata pe experienta altor tari.
Sebastian Burduja, presedintele Ligii, a explicat pentru Wall-Street.ro ca tocmai nevoia de a face auzite mesajele la factorii decizionali a fost unul din motivele pentru care s-a trecut de la apeluri pur retorice la un program concret.
“Ideile sunt preluate din experienta altor state care investesc foarte mult in educatie si in recastigarea creierelor. Vom incepe cu transmiterea documentelor si vom solicit ape cale formala un raspuns de la autoritatile vizate. Este o strategie complexa, din punct de vedere al numarului de autoritati implicate. Noi ne dorim ca acest proiect sa fie sub responsabilitatea directa a primului ministru, credem ca merita”, a explicat Burduja.
Liga a implinit patru ani de activitate si presedintele care tocmai isi incheie mandatul marturiseste ca stiau ca infiintarea organizatiei raspunde unor nevoi, dar nu sperau la o amploare atat de mare.
“Stiam ca LSRS nu este un produs in eprubeta, ci raspunde unor nevoi reale, de conectare si colaborare. Este o realitate care nu se va schimba, mai ales ca UNESCO estimeaza peste 30.000 de studenti romani in strainatate pentru 2011 si numarul este in crestere. De aceea, ratiunea ligii nu va disparea prea curand, dar la inceput era prea putin probabil ca v