-AA+A
Institutul pentru Politici Publice solicită Guvernului anularea ordonanţei care permite neindexarea taxelor locale Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului anularea ordonanţei 1/2013 care permite autorităţilor locale să nu indexeze taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) critică atitudinea inconsecventă, cu consecinţe grave pe care le vor demonstra şi controalele ulterioare ale Curţii de Conturi la nivelul execuţiei bugetelor autorităţilor locale, a Guvernului României, prin emiterea ieri a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale, prin care a făcut facultativă, în 2013, aplicarea prevederilor extrem de clare ale Codului Fiscal prin care se impune tuturor autorităţilor indexarea taxelor locale cu rata inflaţiei. Foarte probabil, la controlul Curţii de Conturi asupra execuţiei bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta că primarii care ignoră obligaţia indexării taxelor şi impozitelor locale prevăzută în Codul Fiscal invocând OG nr. 1 au săvârşit o ilegalitate şi vor trebui să suporte consecinţele”, se arată într-un comunicat al IPP .
IPP consideră că Guvernul “a luat prin surprindere primarii/preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali/judeţeni care apucaseră să emită Hotărâri de majorare a taxelor (având, conform legii, acest atribut) prin care acestea au ajuns la sume peste ceea ce noua indexare le-a cerut să atingă”.
“Atragem atenţia Guvernului care, prin concesia ce pare a fi făcută la presiunea unor primari care măriseră taxele peste sumele rezultate în urma noii indexări de 16,05%, dar şi primarilor ce dezinformează prin omisiune, mimând că nu ar fi ştiut că la finalul anului 2012 se împlineau cei trei ani la care se face o nouă indexare a taxelor loca