Moneda naţională recuperează ceea ce a pierdut în vară. Cel mai probabil, BNR nu va o lăsa să crească mult.
Leul a continuat în ultimul timp să se aprecieze pentru a atinge ieri un nivel de 4,37 lei/euro. Moneda naţională nu a mai fost atât de puternică din luna aprilie 2012. România se bucură încă de încrederea investitorilor care au primit cu bine vestea că noul guvern beneficiază de o majoritate confortabilă în Parlament, care le-ar putea permite să realizeze reformele propuse.
Guvernul "repară" practic, acum, ceea ce a stricat în vară, când criza politică a trimis leul la niveluri de minim istoric. "Leul rămăsese una din cele mai depreciate monede din zonă, din cauza crizei acute prin care a trecut ţara odată cu încercarea de destituire a preşedintelui. Acum, leul recuperează decalajul faţă de euro", a spus pentru EVZ dealerul unei mari bănci locale.
Banca centrală nu agreează însă fluctuaţiile mari de pe piaţa valutară. La începutul lui decembrie, un euro era cotat la 4,51 lei/euro, deci cu 3% peste nivelul actual. "Cred că BNR ar mai putea lăsa leul să crească până la un nivel de 4,35 - 4,33 lei/euro, după care ar putea interveni pentru a stopa aprecierea", a comentat dealerul unei alte bănci comerciale. BNR nu agreează de regulă fluctuaţiile mari de curs valutar, care nu convin exportatorilor şi sunt pericol pentru stabilitatea financiară a românilor.
De ce creşte leul
Tehnic, episoadele de creştere a monedei din ultimele zile se explică prin faptul că România oferă acum unele dintre cele mai bune randamente pentru titlurile de stat, la nivel zonal. Prin urmare, investitorii străini schimbă sumele în euro pe care le deţin, în lei, pentru a investi în titlurile româneşti. Finanţele au reuşit în ultimul timp să scadă dobânzile acordate la împrumuturi.
Cu toate astea, nivelurile cerute de investitori sunt acum peste cele din primăvar