Maine, 12 ianuarie, se implineste un an de la declansarea protestelor din Piata Universitatii care au precedat o perioada dificila pentru economia romaneasca. Totul a pornit de la conflictul dintre presedintele Traian Basescu si subsecretarul de stat la acea vreme in cadrul Ministerului Sanatatii, Raed Arafat, pe tema legii sanatatii. Culmea este ca la 12 luni de la acele proteste sistemul de sanatate din Romania este in continuare nereformat.
Protestele romanilor au inceput pe 12 ianuarie 2012 in toata tara, iar daca la inceput au fost pasnice, in weekend-ul 14-15 ianuarie acestea au devenit violente. O parte din manifestanti s-au batut cu fortele de ordine, au vandalizat magazine si sedii de banci, au rupt garduri si au distrus panouri si bancomate. In urma altercatiilor peste 60 de oameni au fost raniti si 250 de persoane au fost arestate de jandarmi.
Protestele au continuat de-a lungul anului, cu o intensitate mai scazuta, insa chiar si in prezent intalnesti oameni in Piata Universitatii care isi exprima dezaprobarea fata de politicieni.
„Tot ceea ce s-a intamplat anul trecut a fost conditionat de explozia din ianuarie. La acel moment, practic, a inceput prabusirea PDL”, a precizat sociologul Alfred Bulai.
De sentimentele anti-Basescu a profitat in acea perioada USL, care a organizat propriul miting de protest. A urmat demisia guvernului Emil Boc si instalarea in functie a lui Mihai Razvan Ungureanu, care a rezistat numai 2 luni ca premier.
Presat de pierderea majoritatii in parlament de catre PDL, Traian Basescu l-a numit pe Victor Ponta pentru pozitia de prim-ministru, la inceputul lunii mai.
Coabitarea dintre cei doi nu a durat foarte mult, iar ambele tabere au pornit un razboi care a aruncat tara intr-o perioada de incertitudine. Efectele s-au vazut imediat in economie: leul s-a depreciat cu cateva procente, costurile