Numărul de adopţii finalizate anul trecut este de trei ori mai mic faţă de anul 2010 şi la jumătate faţă de 2011, şi asta în ciuda faptului că anul trecut schimbările aduse legii adopţiei promiteau o înlesnire a procesului de adopţie.
Efectele scontate de la această lege întârzie să apară şi situaţia, cel puţin la nivelul judeţului Sibiu stă tocmai invers. Numărul copiilor abandonaţi care şi-au gasit o casă a scăzut în loc să crească.
Anul trecut, numai la Maternitatea din Sibiu au fost părăsiţi la naştere 12 copii, dintre care şapte născuti la termen şi cinci prematur. Aceştia au fost încredinţaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu (DGASPCS).
„Lucrurile sunt greoaie, încă trebuie să identifici toate rudele până la gradul IV şi să obţii acordul acestora de a da copii spre adopţie. Şi cel mai mult încercăm să prevenim abandonul. În cazul în care nu reuşim, pentru segmentul de copii 0-2 ani, ca şi măsură de protecţie este asistenţa maternală. Dacă vorbim de copilul de peste 2 ani până la 18 ani, atunci se indentifică centrul de primiri în regim de urgenţă”, a declarat purtatorul de cuvânt al DGASPC, Beatrice Munteanu.
În 2012, din 29 de cereri de adopţie, doar patru au fost finalizate şi încă trei se află pe rol.
Modificările aduse legii adopţiei s-au dovedit ineficiente
Modificările aduse legii adopţiei constau în faptul că procesul de adopţie se poate începe chiar dacă nu se găseşte mama naturală. Cea de-a doua modificare a legii se referă la faptul că prima potrivire o face Oficiul Român de Adopţie şi, în funcţie de ceea ce doresc cei care adoptă. Acest lucru permite, de exemplu, ca un copil din Sibiu să poată fi văzut de toate familiile din ţară care doresc să adopte. Dosarele se întorc apoi la centrele judeţene ale DGASPC, de unde sunt anuntate familiile.