Pe lista de aşteptare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea sunt, în momentul de faţă, 34 de persoane cu handicap şi vârstnici, din judeţul nostru, care solicită internarea şi îngrijirea, pentru tot restul vieţii lor, într-un centru rezidenţial. Fie pentru că nu mai au pe nimeni care să le poarte de grijă, fie pentru că aparţinătorii lor nu mai au resursele financiare pentru a le asigura tratamentele de care au nevoie, toate aceste persoane nu mai au, ca alternativă a unei vieţi decente, decât internarea. Alternativă imposibilă, cel puţin deocamdată, pentru că toate centrele din subordinea DGASPC Vrancea sunt ocupate la capacitate maximă, şi chiar peste capacitate.
Opt vârstnici şi 21 de persoane cu handicapuri grave din judeţul nostru au depus cereri la Direcţia pentru Protecţia Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul DGASPC Vrancea pentru a primi un loc în vreunul din centrele rezidenţiale. Alţi cinci oameni care nu mai au nici case, nici familii, dar suferă de diverse afecţiuni şi sunt, în prezent, internaţi în diverse secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, aşteaptă, la rândul lor, instituţionalizarea.
Potrivit celor declarate de Vali Bojoaică, din cadrul DPPAH, situaţia tuturor acestor 34 de persoane este alarmantă, pentru că pur şi simplu în centrele din sistemul de asistenţă socială nu mai sunt locuri. „Admiterea în centre se face în limita locurilor disponibile ori, în prezent, toate locurile sunt ocupate. Ba chiar la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă (CIA) Măicăneşti, numărul persoanelor beneficiare este peste 50, cât e capacitatea centrului. De asemenea, la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională (CITO) Odobeşti sunt 116 persoane. Acest centru se află în restructurare şi trebuie să găsim soluţii alternative pentru că, potrivit legii, capacitatea centrului nu are v