Mai mulţi şefi din Poliţie au fost în ultimii ani în vizorul conducerii MAI după diverse scandaluri, cel mai recent dintre acestea, al poliţistei din Balş care îşi acuză de viol fostul şef, determinând un control generalizat ce vizează eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.
Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, după cum au anunţat, joi, oficiali ai Poliţiei Române.
Controlul generalizat vizând aceste aspecte reprezintă o premieră, în condiţiile în care, la nivelul inspectoratelor de poliţie au fost efectuate, până acum, verificări tematice periodice, pe probleme cum ar fi cea a combaterii infracţionalităţii, sau punctuale, în urma unor suspiciuni, plângeri sau scandaluri legate de activitatea unor angajaţi ai Poliţiei.
Acţiunea dispusă de ministrul Radu Stroe a venit, însă, tot în urma unui scandal izbucnit pe plan local, mai precis în Olt, unde poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital în 26 decembrie 2012, după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.
Poliţista îl mai acuză pe fostul ei şef de şantaj, dar şi de faptul că ar fi oferit-o ca favor sexual unor alţi poliţişti, într-o plângere a ei formulată la DIICOT fiind menţionate nume de la vârful Poliţiei Olt.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Olt era însă în atenţia şefilor de la Bucureşti de dinaintea scandalului cu tentă sexuală.
Astfel, şeful IPJ Olt, Ion Voicu, cei doi adjuncţi ai acestuia şi alţi opt ofiţeri cu funcţii de conducere au ajuns să fie cercetaţi prealabil pentru managament defectuos şi l