In Romania, autoritatile abia reusesc sa construiasca pasaje rutiere peste cele mai aglomerate intersectii. In tarile din Occident care si-au rezolvat de mult problemele de trafic, autoritatile construiesc pasaje pentru animale, atfel incat vietuitoarele sa poata traversa in siguranta autostrazile si drumurile intens circulate. Aceste pasaje sunt subterane sau supraterane, iar pe toata lungimea lor s-a plantat vegetatie pentru a se crea un mediu familiar animalelor. Pe langa protejarea animalelor, aceste pasaje sunt benefice si pentru oameni intrucat reduc numarul de accidente si, implicit, daunele rezultate din acestea.
Primele pasaje pentru animale au fost construite in anii '50 in Franta. In Europa, printre tarile care au construit astel de treceri se numara: Olanda, Elvetia, Germania, Cehia si Franta. Potrivit Humane Society din Statele Unite, in Olanda au fost construite circa 600 de astfel de pasaje pentru animale, iar acestea au condus la ameliorarea problemelor pe care le aveau cateva specii pe cale de disparitie.
Doar in Regiunea Veluwe, Olanda, in 2012 erau noua ecoducte peste autostrazile care strabat zona. Primele două ecoducte din Veluwe au fost construite în jurul anului 1985 cand s-a construit autostrada A50. Potrivit worldchanging.com, in Olanda se afla si cel mai lung Ecoduct din lume - Natuurbrug Zanderij Crailo. Acesta a fost finalizat in 2006, are 50 m latime si peste 800 m lungime.
Video cu cel mai lung ecoduct din lume
Si Canada si Statele Unite ale Americii construiesc pasaje pentru a proteja animalele. Potrivit Wikipedia, 24 de astfel de puncte de trecere se gasesc peste autostrada Trans Canada in Parcul National Banff din Alberta. Oamenii de stiinta care au monitorizat in ultimii 25 de ani aceste pasaje spun ca 10 de specii de mamifere mari (inclusiv cerbi, elani, urs negru, ursul grizzly, leul de munte