Atunci când apelul la conştiinţă este insuficient, trebuie trecut la elaborarea unei reglementări prin lege a unei chestiuni. În ultimii ani, organizaţii neguvernamentale, personalităţi publice şi simpli cetăţeni au reacţionat critic şi au protestat împotriva măcelului mistreţilor care are loc anual la Balc.
O mare glorie a sportului românesc, care merită întreaga noastră preţuire pentru marile performanţe obţinute în tenis, deţine acolo un ţarc în care se desfăşoară o activitate care contrastează cu valorile de fair play şi eleganţă pe care le-a simbolizat prin succesele din trecut.
De altfel, mesajul celor de la organizaţia Vier Pfoten care a protestat la Balc este tocmai acesta: „Stop killing, play tennis!” Protest al organizaţiei VIER PFOTEN la Balc în 2012
Peste 1400 de animale lipsite de apărare şi de orice şansă de supravieţuire au fost ucise în ultimii ani la Balc de către persoane din elita economică, sportivă şi politică a Europei. Aceste persoane, deşi au făcut performanţă în anumite domenii, nu au dublat-o şi printr-o excelenţă morală. Ceea ce se petrece la fiecare început de an la Balc, dar nu ar fi tolerat mai pe nicăieri în Europa, reprezintă un lucru care este posibil ca urmare a unei insuficiente reglementări în domeniu. Conform presei, masacrul de la Balc va fi reluat în acest week-end (12-13 ianuarie 2013).
Simpla deţinere a unei proprietăţi nu îţi dă dreptul să comiţi orice fel de fapte pe acea proprietate. Iar ideea „crescătoriilor de vânat” nu dă satisfacţie decât dorinţei unora de a-şi satisface plăcerea imorală de a ucide animale nevinovate. Chiar considerarea, prin lege, a unor specii de animale drept „vânat” este o regretabilă reminiscenţă a unei viziuni învechite faţă de animale şi neprietenoase cu mediul. Speciile de animale nu trebuie privite prin lege drept „vânat”, ci fiinţe care trebuie protejate. Şi animalele