Crama Lacerta, templul vinului de pe Dealul Mare
Avem dealuri acoperite cu vii, vin de calitate, crame noi. Mai nou, şi turişti veniţi din toată lumea, care se bucură de vinurile noastre.
Miroase a lemn de stejar şi a vin, o mireasmă îmbietoare. Totul este aşezat ca într-o famacie, ca într-o expoziţie, într-un templu al vinului. O construcţie gândită de arhitecţi din Tirol, o combinaţie între lemn şi sticlă. Iar oamenii vin aici să vadă, dar mai ales să guste.
Dupa cum arata constructia si cand te uiti la viile aliniate nemteste pe dealuri, ai zice ca nu esti in Romania. Dar suntem repede adusi cu picioarele pe pamant.
Mihai Banita este enolog, ghid si unul dintre actionarii Cramei Lacerta. Impreuna cu 4 austrieci, in 2002 s-au apucat de treaba pe dealurile din apropierea localitatii Fintesti, in podgoria Dealul Mare. In locul constructiilor fostului IAS au aparut altele moderne, ultimul racnet in materie de arhitectura. O investitie de aproape 9 milioane de euro, din care jumatate din fonduri europene. Au scos via veche si au replantat 80 de hectare, iar acum fac vin si enoturism.
Romania are acum peste 180.000 de hectare plantate cu vita de vie, din care aproape 30.000 de hectare - vie tanara, plantata in ultimi ani cu fonduri europene. Numai pe dealul unde are Mihai Banita via mai sunt alte 6 crame. Pe cand toata lume deplange soarta agriculturii romanesti si se vaita ca nu stim sa atragem banii europenilor, acest domeniu functioneaza de minune.
Via si vinul au reusit sa atraga tot ce se putea din fondurile europene
Prin urmare, s-a luat tot ce se putea lua din fundurile europene in ultimii 5-6 ani. Peste 50 de miliaone de euro pentru crame si instalatii si in jur de 42 de milioane de euro in fiecare an pentru plantari si replantari de vita de vie. Si am fi putut lua si mai mult, pentru ca cerere este, daca se negocia