Există tendinţa de a crede că judeţul Hunedoara vine de la numele lui Iancu de Hunedoara, a cărui familie stăpâneşte cetatea din secolul al XV-lea. Nici vorbă, numele este mult mai vechi.
Etimologia numelui provine dintr-un nume propriu maghiar, Hunyad. El este compus din atopronimul Hunyad la care care este alăturat “vár”, ceea ce înseamnă cetate în limba maghiară. Este asemănător cu exemplul Timişoara, care în maghiară se numeşte Temesvar. Aşa se naşte Hunedoara, din Hunyadvár. Comitatul Hunedoara a fost înfiinţat în Evul Mediu. Prima atestare oficială apare în 1256 într-o dijmă papală, sub numele Hungnod.
Comitatul Hunedoara, cunoscut şi ca Hunyad vármegye (în germană Komitat Hunyad, în latină Comitatus Hunyadiensis), a fost o unitate administrativă a Regatului Ungariei, care a funcţionat în perioada 1265-1920. Capitala comitatului a fost oraşul Deva.
În 1876, când structura administrativă a Transilvaniei a fost schimbată, teritoriul său a fost parţial modificat. În 1918, urmată fiind de confirmarea Tratatului de la Trianon din 1920, comitatul, alături de întreaga Transilvanie istorică, a devenit parte a României.
Majoritatea teritoriului Comitatului Hunedoara se regăseşte azi în judeţul Hunedoara. O fâşie din partea de est se află înjudeţul Alba. O mică fâşie în vest se află acum în judeţul Caraş-Severin (comuna Băuţar).