Zece tone de gheaţă pisată vor asigura necesarul pentru spectacolele Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg din cele patru oraşe unde vor avea loc reprezentaţiile.
Spectacolul Lacul lebedelor ajunge la Cluj-Napoca în organizarea Diesel Events și face parte din turneul național al Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg, susținut de Ambasada Federației Ruse la București. Artiştii vor mai pune în scenă Spărgătorul de nuci la Timișoara (15 ianuarie) și Sibiu (18 ianuarie), precum și Romeo și Julieta la București (19 ianuarie). Organizatorii estimează că peste 12.000 de spectatori vor asista la reprezentațiile din cadrul turneului. Până la distribuirea şi amenajarea acesteia în locaţiile din Timişoara, Sibiu, Cluj şi Bucureşti, gheaţa este depozitată în comuna Gilău din judeţul Cluj, la minus 15 grade Celsius.
2500 kg de gheaţă pisată, produse în zilele anterioare spectacolelor, vor fi transformate într-un bloc compact, sub forma unui ring, unde patinatorii-balerini din Rusia vor evolua. Puţini ştiu însă că procesul realizării patinoarului este deosebit de complex şi implică utilaje foarte costisitoare. “Maşina are o capacitate destul de mare, între 500-600 de kilograme în 24 de ore, la fel şi buncărul de stocare, este de capacitate mare, 500 de kg în 24 de ore, e practic primul pas în efectuarea gheţii pisate”, a declarat Dan Leonte, reprezentant firmă de fabricare a gheţii. Acesta a precizat că buncărul pe care firma îl deţine a funcţionat în ultimele patru luni aproape non-stop, datorită numeroaselor comenzi. Din buncărul care la sfârşitul unei zile este plin de cuburi, gheaţa este transportată la maşina de pisat, păstrată într-o camera frigorifică la o temperatură de -10 grade pentru a-şi menţine starea uscată. Gheaţa trebuie să fie foarte rece pentru a evita transformarea acesteia în bulgări de gheaţă. “Maşina d