Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunţat, joi, oficiali ai IGPR, citaţi de Mediafax.
Chestorul Viorel Vasile, adjunct al şefului IGPR, a declarat joi, că primele echipe, formate din specialişti în resurse umane, control intern, psihologi şi sociologi ai IGPR, au plecat deja în ţară, pentru a verifica în ce condiţii îşi desfăşoară munca angajatele instituţiei.
“S-a constituit şi un ghid de interviu, eleborat de specialiştii noştri, care urmăreşte avantajele şi dezavantajele femeii care lucrează în Poliţie şi eventualele tendinţe de discriminare ale acesteia la locul de muncă”, a spus chestorul Vasile, citat de Mediafax.
Acesta a precizat că vor fi purtate discuţii cu absolut toate angajatele, după care va fi întocmit un raport.
Reprezentanţii IGPR speră ca astfel să identifice situaţiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relaţia şef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte care privesc climatul organizaţional în interiorul acestor unităţi.
Controalele dispuse vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.
Şeful Centrului Chinolog Sibiu, Crişan Mucenic Lăzureanu, a fost eliberat din funcţie joi, 10 ianuarie, după ce a fost acuzat de două angajate ale instituţiei de hărţuire sexuală.
În Poliţia Română lucrează 8.809 feme