Această carte trebuie înţeleasă ca pe un ghid turistic: vom descoperi cele mai frumoase şi cele mai interesante locaţii din creier. Dar această călătorie nu trebuie pornită neapărat cu începutul. Poţi începe cu ce parte doreşti şi să o citeşti pe bucăţi pentru că fiecare capitol este de sine stătător. Fiecare secţiune prezintă aspecte amuzante, ponturi şi tertipuri cu care să îţi amuzi prietenii la petreceri şi câteva sfaturi practice care să te ajute să îţi foloseşti creierul mai bine. Îţi vom arăta câteva trucuri şi scurtături pe care le foloseşte creierul şi cum să profiţi de ele pentru a-ţi îmbunătăţi performanţele.
În Partea 1, aducem la scenă deschisă eroul principal, creierul. Tragem cortina pentru a vă arăta ce se întâmplă în spatele scenei şi ce şi-a planificat creierul în agendă pentru a te ajuta să supravieţuieşti în lume.
În Partea 2, facem un mic tur al simţurilor, oferindu-vă explicaţii despre vedere, auz, miros, gust şi simţuri tactile.
În Partea 3, plecăm într-o escapadă de-a lungul vieţii, în care vom vedea cum se schimbă creierul de la naştere, prin copilărie, adolescenţă, la viaţa de adult şi în final la bătrâneţe.
În Partea 4, punem sub lupă sistemul emoţional al creierului pentru a vedea cum ne ajută emoţiile să ne trăim viaţa din punct de vedere afectiv.
În Partea 5, discutăm despre raţionament, inclusiv abilitatea de a lua decizii, inteligenţă şi diferenţa dintre sexe în cunoaşterea noastră.
În Partea 6, examinăm stările modificate ale creierului - conştiinţa, somnul, drogurile, alcoolul şi bolile.
În zecile de ani de studiu şi de scrieri despre neuroştiinţă, ne-am regăsit de multe ori discutând despre creier în cele mai ciudate locuri: cu stilistele la coafor, în taxiuri şi, ocazional, chiar în lift. Cu toate că e greu de crezut, oamenii nu fug (de obicei) de acest subiect. Ci dimpotrivă, pun tot felul d