Luni, 14 ianuarie, cei peste 60.000 de elevi din judeţul Neamţ vor reveni în bănci, după trei săptămâni de vacanţă. Semestrul se anunţă unul încărcat, având în vedere că în această perioadă sunt programate olimpiadele şcolare şi simulările examenelor naţionale.
Elevii şi profesorii au în faţă un semestru al doilea foarte lung, de aproape şase luni, care se va încheia pe 22 iunie 1013, ultima zi a acestui an şcolar. Singurul respiro pe care şi-l mai permit elevii până atunci îl reprezintă vacanţa de primăvară, programată a avea loc în perioada 6 – 21 aprilie. Vacanţa de primăvară va fi precedată de o perioadă mai relaxată, o săptămână de “Școală altfel”, în care cursurile vor fi înlocuite cu activităţi extracuriculare, desfăşurate în perioada 1 – 5 aprilie. “Este un semestru lung şi dificil, în care elevii vor trebui să facă faţă, pe lângă activităţile curente, şi simulărilor pentru examenele naţionale, având în vedere că semestrul se va încheia cu examene pentru absolvenţii din anii terminali, evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat. De asemenea, la scurt trimp după reluarea cursurilor debutează olimpiadele şcolare pe discipline, fazele locale, la care sperăm să se înscrie cât mai mulţi elevi, desfăşurându-se în luna ianuarie, pentru cele mai multe discipline“, a spus inspectorul şcolar general adjunct Gabriela Banu.
După ce, câţiva ani la rând, simularea examenelor naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a a fost lăsată doar în seama şcolilor din judeţ, conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ a hotărât ca, în acest an şcolar, simularea să se desfăşoare în mod centralizat. Toţi elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a din judeţ vor participa la simulare după un calendar stabilit la nivel judeţean, cu subiecte comune, elaborate la nivelul inspectoratului şcolar, de către inspectorii de specialitate. Astfel, elevii din u