La un an de la protestele din Piaţa Universităţii, provocate de scandalul Raed Arafat, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR ameninţă că are în vedere orice măsură pentru a se bate cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, în chestiunea trecerii reţelei de spitale CFR în subordinea Ministerului Sănătăţii şi, de aici, a autorităţilor locale. O nouă "Piaţă a Universităţii" sau o acţiune în instanţă sunt luate în calcul de sindicalişti, a declarat vineri pentru gândul lidera Uniunii, Denisa Popovici, înainte de a avea o întâlnire informală cu un reprezentant al unor sindicate de sănătate din afara graniţelor, pe care urma să îl pună la curent cu situaţia din România.
"Revolta şi îngrijorarea" Uniunii Sindicatelor vine nu atât din planul ministrului Fenechiu de a scoata spitalele şi casa de sănătate a MT din structurile ministerului, cât din graba în care se face acest demers şi lipsa consultărilor cu sindicatele. De partea cealaltă, Relu Fenechiu ne-a spus, notând ironic că am identificat un "conflict", că nu este omul care să amâne ceva ce poate face acum.
Anunţul, înainte de Revelion
Ministrul liberal a lansat public subiectul trecerii spitalelor CF la Ministerul Sănătăţii la finele lui 2012.
"Nu a putut nimeni să-mi explice de ce Ministerul are nevoie de o Casă de Sănătate", spunea Fenechiu la acea vreme, adugând că a vorbit deja cu premierul Victor Ponta, care, la rândul lui, a fost de acord cu transferarea "în cel mai scurt timp" a Casei de Sănătate din MT la Casa Naţională de Sănătate. De asemenea, 13 dintre cele 15 spitale CFR ar ajunge la Ministerul Sănătăţii, la consiliile judeţene ori la primării. Excepţie de la această relocare ar urma să facă cele două spitale CF din Capitală, care au în derulare programe din fonduri europene. "Nu sunt convins că voi gasi modalitatea de a le transfera cu tot cu aceste proiecte. Dacă vom fi p