Temperaturile scăzute din ultimele zile au îngheţat pieţele sătmărene. Spre exemplu, ieri, în Piaţa de alimente nr. 1 nu erau mai mult de zece tarabe ocupate, iar clienţi erau foarte puţini. Totuşi, pentru a face faţă gerului şi pentru a nu le îngheţa produsele expuse la vânzare, unii au găsit o metodă ingenioasă de a se încălzi, folosind butelii de camping, în timp ce alţii s-au înfăşurat cu pături. Cei care nu au această posibilitate, aduc în piaţă cantităţi mici de legume şi fructe pentru a diminua cât se poate de mult eventualele pierderi.
Frig cumplit, piaţă îngheţată
Ieri dimineaţă, în Piaţa de alimente nr. 1 nu era aproape nimeni din cauza frigului. Cel mult zece comercianţi ocupau tot atâtea tarabe, oferind spre vânzare în special legume şi zarzavaturi. Majoritatea comercianţilor erau din judeţ, în special din localităţile foarte apropiate de municipiul Satu Mare. În ceea ce priveşte cumpărătorii, aceştia erau foarte puţini.
Pentru a diminua cât de mult posibil pierderile, comercianţii au adus spre vânzare doar cantităţi mici. “E foarte frig, şi dacă produsele stau mult timp îngheaţă. Aşa că nu aducem decât puţin ca să nu avem pierderi. Cumpărători sunt foarte puţini, dar aşa este în fiecare an în lunile ianuarie şi februarie”, ne-a spus una dintre vânzătoare.
Preţul legumelor şi cel al zarzavaturilor se păstrează ca anul trecut, în schimb, citricele se vând cu 6 şi 7 lei kilogramul, adică cu 2 şi chiar 3 lei mai mult decât în supermarketuri. Astfel, un kilogram de pătrunjel se vinde cu 6 lei, ceapa cu 2 lei, morcovii cu 3 lei, iar guliile cu 2,5 lei bucata. Sfecla roşie costă 4 lei/kg, ridichile albe 2 lei/kg. Varza se vinde cu 3 lei, kilogramul de usturoi se vinde cu 15 lei, ardeii semiiuţi cu 1 leu bucata, iar cel iute cu 50 de bani. Litrul de fasole costă 10 lei, verdeaţa (pătrunjel, mărar, leuştean) se vinde cu un leu le