Trei copii şi o oglindă, o pianină, un fotoliu şi atâta curiozitate... Lumina ne dezvăluie mai multe feţe ale bucuriei... Totul pare o fotografie modernă care vrea să refacă atmosfera laică a vieţii de acum câteva secole. Realismul expres al compoziţiei, reflecţiile extraordinare, bucuria luminii. .. Autor este un mare pictor al realismului rus: Bogdanov-Bielski 1868-1945 (!).
Cea mai scumpă tranazacţie a Casei Alis în 2012 a fost cu această pictură care are şi un titlu preferat de anumiţi nostalgici: "Copiii mujicului în casa boierului". Ei bine, abia a fost comentată. Din lipsă de informaţii, dar şi pentru că nimeni nu a fabricat un scenariu fabulos cu intrigi politice şi intervenţii externe, inclusiv în discretul mediu al licitaţiilor. Era finalul lunii septembrie şi lumea nu făcea decât calcule electorale. Şi totuşi recordul a fost important: ciocanul a căzut la aproape 125.000 de euro şi niciun colecţionar român nu a licitat pentru ea! Dar era doar finalul lunii septembrie. Abia peste câteva luni cazul Depardieu a animat în Franţa o neaşteptată legătură între lumea artelor şi fiscalitatea politică şi, în paralel cu Rasputinul cinematografic, se reface imaginea refugiului rusesc, mai mult sau mai puţin cultural, preferat de berliozi, sartreişti, panait istratişti şi acum depardieuişti…
Piaţa de artă pare învăluită de o linişte apolitică. Fără scandaluri legate de falsuri, în lipsa anchetelor mediatizate, fără denigrări publice, în lumea licitaţiilor, doar recordurile mai aduc unele contestări şi supărări. De fapt, este vorba doar de o formă de invidie. Nu a fost uşor pentru niciun colecţionar de Mişu Teişanu, dar nici pentru casele de licitaţii concurente să admită că "Sedusa", o pânză care părea oarecare în lista lucrărilor pictorului, cu un preţ de pornire comun, de 300 de euro, a fost adjudecată cu 10.000 de euro. Un record şi atât, o excepţie c