Cu noua luni inainte de alegerile din Germania, Angela Merkel se afla pe culmile tuturor sondajelor, desi nimeni nu poate anticipa o reusita certa in scrutinul ce va avea loc.
Ca la orice alegeri, ramane important jocul aliantelor si modul cum actualul cancelar va face fata opozantilor, care incearca s-o puna in dificultate atunci cand o fac vinovata ca a sacrificat interesele germane, pe altarul intereselor europene.
Nu e usor sa prevezi in ce masura acest gen de sageata otravita ar produce efecte, dar ecoul lor ar putea depasi cu mult interesele germane, extizandu-se asupra intregii politici europene, pe urmatorii cativa ani, noteaza La Tribune.
Daca numerosi europeni n-au interesul unei schimbari politice in mediul german, nici germanii n-ar avea motive sa se bucure de o eventuala schimbare care sa radicalizeze pozitia tarii in raport cu restul Europei, transformand actualul lider puternic al unei mari Uniuni intr-o tara care nu reprezinta altceva decat propria sa persoana.
Germanii au noua luni la dispozitie, ca sa-si cantareasca bine interesele si pozitia europeana, in lumina celor doua programe principale: al conservatoarei Angela Merkel si al social democratului Peer Steinbruck.
Cel mai recent sondaj efectuat de institutul Forsa situeaza partidul doamnei Merkel, inclusiv mica formatiune bavareza cu care este aliat, la un nivel record de 42% din intentiile electoratului, pe care nu l-a mai avut de la aegerile din 2005.
Contracandidatul Peer Steinbruck, aflat in declin, atingea in octombrie 30%. Era un nivel atat de scazut, cum nu s-a mai vazut din 2006 pentru social democrati. Dar si acest procent a coborat la 27% luna trecuta si chiar la 25%, dupa cel mai recent sondaj.
S-ar parea ca opinia publica germana a fost socata de ultima declaratie a social democratului Peer Steinbruck