Valoarea totală a pagubelor produse în urma fenomenelor meteorologice extreme specifice perioadei de iarnă, secetei prelungite şi inundaţiilor se ridică la suma de 88,1 milioane lei, a anunţat prefectul Cătălin Popescu, la prezentarea bilanţului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Cele mai mari probleme au fost înregistrate în februarie 2012, când s-au înregistrat căderi masive de zăpadă, iar grosimea stratului de zăpadă a fost cuprinsă între 60 şi 110 cm. „Consecinţele acestor evenimente au condus la manifestarea unor situaţii de urgenţă de amploare deosebită, iar pentru gestionarea acestora au fost dispuse măsurile necesare la nivelul comitetului cât şi al instituţiilor care asigură funcţii de sprijin, participându-se, astfel, la peste 500 misiuni (de acordare a ajutorului medical de urgenţă persoanelor aflate în localităţi izolate, transport şi distribuţie ajutoare umanitare, înlăturarea efectelor căde-rilor abundente de zăpadă, blocarea traficului pe căile de comunicaţii închise traficului rutier, evacuarea persoanelor rămase în autoturismele blocate în trafic, remedierea avariilor apărute la reţelele de utilităţi publice etc.) în urma acestor intervenţii fiind salvate 221 persoane. Pe timpul acestor misiuni au fost angrenate peste 7.500 forţe de intervenţie şi 2.000 de mijloace tehnice“, a arătat prefectul Cătălin Popescu.
După ninsorile abundente au urmat ploile torenţiale din mai şi iunie. Atunci au fost atinse şi depăşite cotele de atenţie şi inundaţie pe râurile Trotuş, Şuşiţa, Putna şi Râmnicu Sărat. Din cauza ninsorilor, în perioada 11-14 februarie 2012 a fost declarată starea de alertă la nivelul judeţului Vrancea, iar în perioada 29 mai – 8 iunie 2012 a fost declarată starea de alertă la nivelul comunelor Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Nereju şi Poiana Cristei. Pentru toate pagubele produse în judeţ au fost întocmite