Sistemul de navigaţie chinez Beidou are nu numai o destinaţie civilă, ci şi militară, a recunoscut Chanlun Fan, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. El a inspectat principala staţie de navigaţie prin satelit a armatei chineze pe 28 decembrie, adică a doua zi după ce Beijingul a oferit sistemele sale de navigaţie ţărilor din Asia.
Chanlun Fan a remarcat că sistemul Beidou este o bază pentru multe sisteme de informare. El este folosit în „scopuri militare şi civile”, este util pentru ţară, armată şi popor şi joacă un rol important în apărarea securităţii şi suveranităţii Chinei. Experţii relevă că sistemul de navigaţie Beidou va costa aproximativ 25 de miliarde de dolari.
„În armată, orice comunicare este asigurată cel mai bine cu ajutorul sateliţilor. Războiul informaţional modern este imposibil fără utilizarea sateliţilor pentru orientarea mijloacelor de distrugere şi a circulaţiei tehnicii. Acest lucru a fost demonstrat de războaiele americane în Orientul Mijlociu. Evident, China se pregăteşte pentru acest tip de război”, spune Iakov Bergher, expert al Institutului Orientului Îndepărtat, citat de Vocea Rusiei.
Bergher nu a evaluat gradul de pregătire al Chinei pentru un război informaţional. Cu toate acestea, el este convins că aceasta este una din priorităţile strategiei militare a Chinei.
„Judecând după faptul că ei au obţinut succese mari în lansarea navelor spaţiale cu oameni la bord, lansarea unui satelit care a înconjurat Luna, este clar că Bejingul avansează foarte rapid. Practic nu se anunţă nimic despre eşecuri în acest domeniu. Va atinge China nivelul SUA? Puţin probabil. Însă, fără îndoială ea se apropie de acest nivel”, mai spune expertul rus.
Iakov Bergher împărtăşeşte oponia altor specialişti în domeniul militar că sistemul Beidou poate fi folosit ca u