In Romania, traiesc in jur de 10.000 de persoane infectate cu virusul HIV, iar anual sunt diagnosticate cateva sute de noi cazuri.
Virusul ar fi ajuns in Romania in ultimii ani de comunism, atunci cand mii de copii au fost infectati ca urmare a transfuziilor necontrolate si a instrumentarului medical nesterilizat corespunzator.
Astfel, copii sau bebelusi care au fost internati in spitale in acea perioada pentru diverse probleme de sanatate sau care au avut nevoie de tratament si de transfuzii de sange ar fi fost infectati cu necrutatorul virus. Astfel, in ipoteza in care sangele nu era testat inainte de a fi injectat donatorului, infectia s-a putut raspandi rapid.
Alin, infectat inainte de Revolutie
Alin Bujan are 24 de ani si are SIDA. Infectarea s-ar fi produs in urma unei banale transfuzii si a unui tratament facute intr-un spital inainte de '89, pe vremea cand era doar un bebelus.
In primele luni de viata, parintii l-au internat deoarece avea probleme cu asimilarea, cu tranzitul intestinal si nu lua in greutate. Crezand ca ii fac un bine, acestia au acceptat sa i se faca mai multe analize si, in cele din urma, si o transfuzie de sange. "Acum, ca o fi de la transfuzie sau de la instrumentarul medical nesterilizat... N-am incercat niciodata sa o cercetez, pentru ca nu ai cum, e imposibil", a spus Alin, care are deja o experienta de peste opt ani in lucrul cu ONG-urile.
A aflat ca este bolnav inca de la gradinita. In jurul varstei de patru ani au inceput sa apara semnele bolii: oboseala, greata, anemie cronica.
"Alea sunt un semn ca exista in corp un virus cu care acesta incearca sa se lupte. Am facut testul de HIV la Singureni, Giurgiu, unde era un laborator facut de italieni, la patru sau cinci ani. Parintii erau ingrijorati de starea mea. Analizele au iesit foarte proaste, adica av