Opera Naţională Română din Cluj-Napoca în colaborare cu Opera Maghiară de Stat prezintă în acest sfârşit de săptămâna un concert comemorativ, care marchează 130 de ani de la naşterea maestrului Antonin Ciolan. Evenimentul reuneşte ansamblurile celor două opere clujene şi îi va avea în postura de dirijori pe maeştrii Petre Sbârcea şi Emil Simon.
Concertul extraordinar comemorativ Antonin Ciolan 130 de ani are loc duminică, 13 ianuarie, la Opera Naţională clujeană, de la ora 18.30. Născut la Iaşi în anul 1883, Antonin Ciolan a fost membru fondator al Filarmonicii de Stat din Cluj şi prim-dirijor al Operei Maghiare de Stat. Ca profesor al Conservatorului „Gheorghe Dima” a participat şi la formarea dirijorului Petre Sbârcea, maestru al scenei clujene. 130 de ani de la naşterea celebrului dirijor sunt marcaţi duminică şi prin lansarea volumului „Antonin Ciolan - Inegalabilul Maestru sl Baghetei”, al scriitorului Gheorghe Muşat. Fost prim-dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj timp de aproape 20 de ani (1957-1976) şi fost director al instituţiei, Petre Sbârcea este considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori români începând cu a doua jumătate a secolului XX. Maestrul a fost unul dintre cei mai apreciaţi elevi ai lui Sergiu Celibidache şi ai lui Antonin Ciolan, cariera lui cuprinzând numeroase spectacole de operă, dar şi concerte simfonice, în ţară şi în străinătate.
Se împlinesc 130 de ani de la naşterea lui Antonin Ciolan, personalitate care v-a marcat şi cariera. Care a fost contribuţia acestuia în formarea dumneavoastră?
Petre Sbârcea: Pot să vă spun că a fost şansa vieţii mele să îl am profesor pe maestrul Antonin Ciolan, un profesor de mare excepţie nu numai ca profesor, dar şi ca dirijor, ca şi om, om scris cu „O” mare şi lui îi sunt recunoscător pentru tot ce am putut să fac în cariera mea artistică. Eu fiind braşovean, am avut un prof