Scriitorul Mircea Cărtărescu îşi aminteşte lucruri mai puţin plăcute din viaţa sa: a fost bolnav de tuberculoză în copilărie şi a trăit în sărăcie. Totuşi, el crede că exista şi un aspect pozitiv în trecut: sistemul educaţional din anii `70 era superior la toate capitolele celui de acum. „Deşi trăiam într-o lume comunistă, o lume autoritară, totuşi sistemul de învăţământ era foarte bun. Iar noi suntem produsele lui“, spune Cărtărescu.
Iuliana Ciugulea l-a invitat în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, pe scriitorul Mircea Cărtărescu. Interviul va fi transmis sâmbătă, de la ora 20.10, pe postul Digi24.
Iată cele mai importante declaraţii ale lui Mircea Cărtărescu:
Despre boala copilăriei: tuberculoza
„Eu m-am născut într-o casă de raport, cum ar fi spus Dostoievski. Asta însemna o clădire cu odăiţe de închiriat şi părinţii mei aveau una dintre acele odăiţe. Aveau ciment pe jos şi ea le servea şi ca dormitor şi ca living şi ca baie şi ca bucătărie şi tot. Stăteau într-o cameră de 2 pe 2m, unde încăpea doar o maşină de gătit şi un pat. Din cauză că am trecut două ierni acolo, m-am îmbolnăvit de tuberculoză, boala copilăriei mele. M-am vindecat cu foarte mare greutate şi foarte târziu. Numai minunile făcute între timp de medicină m-au salvat“.
Despre sărăcie:
„Au fost ani teribil de grei pentru părinţii mei care erau simpli muncitori. Mama lucra la o ţesătorie iar tata la atelierele ITB, era lăcătuş la tramvaie. Şi ani de zile familia mea a suferit de sărăcie. Erau vremurile acelea îngrozitoare: anii `50, `60. Apoi, încetul cu încetul, lucrurile au devenit mai suportabile. La fel ca toată lumea, părinţii mei făceau împrumuturi la CAR şi îşi mai cumpărau nişte mobilă, s-au mutat într-un apartament cu două camere, apoi după un deceniu, într-un apartament cu trei camere şi aşa mai departe.
Apoi au venit îngrozitorii ani `80 care au d