Sepp Blatter a declarat săptămîna trecută că "depunctarea e măsura cuvenită în cazuri de rasism şi discriminare", iar maghiarii au fost pedepsiţi chiar pentru antisemitism. Federaţia vecină aşteaptă rezultatul Comisiei de Apel, dar nu există precedente recente în care sancţiunile să fi fost anulate!
În ciuda reacţiei presei, politicienilor şi federalilor maghiari, e aproape cert că Ungaria-România (22 martie, Budapesta, preliminariile CM 2014) se va juca fără spectatori. Directorul executiv FARE, Piara Powar, a salutat sancţiunea Comisiei de Disciplină FIFA şi a nuanţat poziţia organismului care luptă împotriva rasismului în sport: "E o măsură bine venită, dar nu reflectă ce a sugerat preşedintele FIFA că se impune!".
FARE a fost martor la incidente
În urma "cazului Boateng" de săptămîna trecută, cînd milanezul a fost victima scandărilor rasiste la un "amical" cu Pro Patria, Blatter a reacţionat ferm, declarînd că se impune depunctarea echipelor în astfel de cazuri. FARE se pare că a cerut acest tip de sancţiune în cazul Ungariei, echipă aflată la egalitate de puncte cu România în grupa de calificare la Mondial! Iar măsura poate fi adoptată de Comisia de Apel FIFA!
Cine e FARE? O reţea de monitorizare a cazurilor de discriminare în sport, cu o arie de acoperire uriaşă şi care îşi permite să trimită agenţi la diverse evenimente sportive. Inclusiv la amicalul Ungaria-Israel din august 2012, partida de la care se trage "calvarul" maghiarilor.
Ne ajută FIFA să mergem la Rio?
Codul de Disciplină al FIFA permite depunctarea echipelor, dar Comisia de Disciplină a decis, în unanimitate!, doar o amendă şi o partidă fără spectatori în cazul Ungariei. Situaţia nu e însă definitivă. Comisia de Apel, care va decide în 30 de zile, nu a revenit în ultimii ani asupra vreunei sancţiuni decise la Comisia de Disciplină.
Asta fie că a fost vorba