In spatele unei avalanse ametitoare de cifre, Victor Ponta a asezat cateva adevaruri greu de digerat daca ar fi fost rostite cu subiect si predicat, verde in fata: promisiunile electorale sunt suspendate; acordul "criminal" cu FMI este necesar si va continua; solutiile de stimulare a economiei nu exista; investitiile vor fi diminuate.
Victor Ponta stie ca cifrele dau greutate unui discurs, impresioneaza, dau senzatia de competenta si seriozitate. Dupa cum stie ca a uzat discursul despre greaua mostenire, iar reutilizarea lui intensa este cu atat mai riscanta cu cat cea mai recenta este chiar mostenirea Guvernului Ponta 1.
Si, atunci, premierul si-a luat aerul unui contabil cuminte si echilibrat si i-a ingropat pe romani sub cifre. Las economistilor placerea sa le analizeze in detaliu. In spatele lor se afla insa mesajele politice.
Practic, premierul a confirmat inghetarea salariilor bugetarilor, laudandu-se insa cu reintregirea acestora dupa masurile de austeritate din 2010. Nu, reintregirea este strict nominala, pentru ca in termeni reali, din cauza inflatiei cumulate din ultimii doi ani, cam 8%, si a prabusirii cursului de schimb dupa criza politica grava din vara anului trecut, puterea de cumparare a bugetarilor ramane cu mult sub ceea ce era in 2008.
Sunt convinsa ca economia nu permite o majorare a salariilor bugetarilor si nu pledez in niciun caz pentru o majorare nesustenabila. Dar imi aduc aminte de promisiunile facute de USL in cele trei campanii ale anului trecut, cand actuala Putere sustinea ca imediat ce va capata cu adevarat puterea, si o putere mai mare decat acum e greu de imaginat, romanii vor simti efectele benefice.
Salariul minim pe economie promis de USL ar trebui sa ajunga la 1.200 de lei .
O alta promisiune de baza a USL a fost reducerea fiscalitatii. TVA urma sa revina la 19%, TV