Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) a realizat un studiu în rândul elevilor de clasa VIII-a pentru a identifica liceele şi specializările spre care aceştia doresc să se îndrepte după finalizarea ciclului gimnazial. 6.963 de adolescenţi au răspuns întrebărilor chestionarului, iar dintre aceştia doar 124 s-au arătat nehotărâţi în legătură cu liceul sau profilul pe care ar dori să-l urmeze.
Concluzia raportului întocmit de CJRAE relevă faptul că în topul preferinţelor adolescenţilor rămân liceele teoretice, iar în ceea ce priveşte specializările cele mai râvnite, acestea sunt reprezentate de matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii. În ceea ce priveşte specializările de la filiera tehnologică, cele mai multe opţiuni se îndreaptă spre domeniul mecanic, urmat de domeniul electric. În ceea ce priveşte serviciile, elevii şi-au exprimat interesul pentru domeniile economic şi administrativ,urmate de turism şi alimentaţie publică, dar şi industrie alimentară.
În municipiul Suceava, cei mai mulţi dintre elevii de clasa a VIII-a au declarat că vor, ca după susţinerea examenelor naţionale din această vară, să se îndrepte către Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Aceasta a fost opţiunea a 408 adolescenţi, 118 menţionând specializarea ştiinţe ale naturii din cadrul colegiului, iar 71 preferând specializarea matematică-informatică.
Vânat de viitorii liceeni este şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, 315 tineri alegând această unitate şcolară pentru a-şi continua studiile. Specializarea turism a fost bifată de 114 elevi, iar pentru economie s-au îndreptat alţi 101.
Podiumul este completat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, 190 de viitori liceeni declarând că vor să urmeze cursurile acestei unităţi, cei mai mulţi (116) alegând specializarea ştiinţe sociale.
Liceul cu Program Sportiv este în vizorul a 192 de tineri, pent