Condiţiile meteo din acest an dau mari bătăi de cap conducătorilor auto. Dacă drumurile naţionale sunt ceva mai îngrijite, pe cele locale automobilele fac slalom şi deseori ajung în şanţ sau lovesc alte maşini. Teoretic, autorităţile pot fi date în judecată pentru starea şoselelor.
Drumurile pline de gropi, condiţiile meteo şi rutiere nefavorabile sunt cele mai dese cauze ale producerii accidentelor rutiere în această perioadă. Conform datelor statistice oferite de Poliţia Rutieră a Capitalei, în luna decembrie, comparativ cu noiembrie, numărul accidentelor a crescut cu 45%.
Unul din cele mai recente cazuri s-a produs pe 2 ianuarie, pe traseul Donduşeni-Drochia-Pelinia. Şoferul unui automobil a pierdut controlul asupra maşinii. Aceasta s-a inversat şi s-a tamponat cu ambulanţa, care se deplasa din sens opus regulamentar. Şoferul care a derapat a decedat pe loc, iar agenţii de circulaţie au constatat că el se face vinovat de coliziune, deoarece nu a adoptat viteza la condiţiilor rutiere nefavorabile.
Pot cere despăgubiri În instanţă
Conducătorii auto sunt nemulţumiţi că, deşi achită anual taxe pentru întreţinerea drumurilor, toată atenţia autorităţilor este concentrată asupra celor naţionale, iar în localităţi se circulă ca pe patinoar. „Eu am derapat pe un drum lunecos din oraşul Bălţi. Am lovit un automobil parcat pe marginea carosabilului. Am fost amendat pentru neadaptarea la condiţiile meteo cu 1.000 de lei şi cinci puncte de penalizare.
În plus, va trebui să-mi repar maşina din banii proprii“, s-a plâns Anatol C., fiind supărat că autorităţile locale că nu împrăştie material antiderapant.
„Instanţa de la noi crede că la volan sunt roboţi“
Roman Mihăeş, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, susţine că teoretic atâta timp cât şoferul plăteşte taxe pentru întreţinerea drumurilor, are dreptul să cear