Judeţul Timiş este situat în vestul ţării, în regiunea istorică Banat. După suprafaţă este cel mai mare judeţ al României. Numele său provine de la râul Timiş.
Conform dicţionarui etimologic al lui Kiss Lajos, probabil că numele râului vine din limba dacă: thibh-isjo (în traducere mlaştinos). La sosirea slavilor de nord, acest cuvânt a fost folosit ca şi Tamiş. Acesta a fost preluat de maghiari prin Temes, ne germani prin Temesch şi de români prin Timiş.
În perioada romană Timişul a fost numit Tibisis sau Tibiscus.
De altfel, de la râul Timiş vine şi numele oraşului Timişoara. Denumirea dată în vremea regatului ungar - Temesvar, ceea ce înseamnă “cetatea Timişului”, având în vedere că la marginea ei curge râul Timiş.
Timişul este cel mai mare râu interior al Banatului, care îşi are izvoarele pe versanţii estici ai Munţilor Semenic, în Judeţul Caraş-Severin. Râul se formează la confluenţa a trei braţe: Semenic, Grădişte şi Brebu.
Depăşind barajul de la Trei Ape, râul curge vijelios într-o albie îngustă orientată Nord-Vest şi Sud Est. De la Teregova cursul Timişului ia direcţia sud-nord, iar de la Caransebeş, datorită scăderii pantei, râul descrie meandre largi.
Traversează tot judeţul Timiş, apoi trece în Serbia unde se varsă în Dunăre, la Panciova. Lungimea lui este 359 de kilometri, din care 241 de kilometri în România. Pe o porţiune de 3,3 km râul marchează frontiera româno-sârbească.
Cele mai importante oraşe prin care trece Timişul sunt Caransebeş, Lugoj şi Pancevo.