Cu relativă întârziere, abordăm în acest prim număr din 2013 al "Ziarului de duminică" eseul economistului Lucian Croitoru: Jaful vs. Dreptul de a nu minţi, apărut la Editura Curtea Veche la începutul toamnei trecute. Un eseu care - cum scrie George Virgul Stoenescu în prezentarea cărţii -, este o palmă pe obrazul "democraturii" (amestec malign al democraţiei cu dictatura, după Laurent Joffrin), visată de unii şi pe meleagurile dâmboviţene."
Lucian Croitoru este consilier pentru politici monetare al guvernatorului BNR, iar eseul de care ne ocupăm este un text scris şi apărut în presă în vara lui 2012 şi prezintă impactul evoluţiilor politice asupra mediului economic, dar şi importanţa libertăţii economice, nu numai în cazul României, ci în întreaga lume. Un text care este o analiză dură a situaţiei din România. Autorul avertizează de la început: "Opiniile prezentate în această lucrare aparţin în întregime autorului şi ele nu implică sau angajează în vreun fel Banca Naţională a României."
"În iulie 2012 au apărut semne că în România libertatea politică s-ar putea deteriora. Arătam că aceste semne reflectă un deficit substanţial de libertate economică, cu rădăcini adânci în drepturile de proprietate precare şi în corupţia înaltă. Deficitul explică atât lipsa domniei legii, cât şi faptul că mulţi oameni au fost nevoiţi să se bazeze pe stat pentru a avea un loc de muncă. În mod particular, numărul celor dependenţi de redistribuire (în principal salariaţi, pensionari şi asistaţi din banii publici) a devenit nesustenabil de mare.
Numărul votanţilor dependenţi de redistribuire care efectiv votează a devenit mai mare decât numărul celorlalţi votanţi. Ei îi votează pe politicienii care promit conservarea redistribuirii sau creşterea ei, şi nu pe cei care încearcă să reducă excesele. Astfel, redistribuirea excesivă pune bazele pentru «tirania majorită