Sute de mii de opozanţi faţă de proiectul guvernului francez de a permite căsătoriile între homosexuali - o promisiune electorală a presedintelui François Hollande - sunt aşteptaţi duminică pe străzile principalelor oraşe franceze şi mai ales la Paris.
La originea manifestaţilor se află un grup de asociaţii sprijinit de Biserica Catolică, de dreapta parlamentară dar şi de extrema dreaptă şi de integriştii catolici.
Proiectul de lege ce va fi dezbătut în plen de parlamentul francez - dominat de stânga - a reaprins disputa dintre cei care se tem că acest text va aboli în fapt noţiunea de mariaj şi cei care vor să sprijine egalitatea drepturilor şi combat homofobia.
Textul de lege care va permite mariajul pentru toată lumea, deci indiferent de sexul partenerilor din cuplu, şi va permite adopţiile de copii pentru cuplurile de acelasi sex va fi examinat în Parlament începând de săptămâna viitoare, mai întîi în diversele comisii, iar din 29 ianuarie va fi discutat în plen. Se prevăd două săptămâni de dezbateri. Contrar a ceea ce spun adversarii textului, proiectul nu va înlocui în codul civil cuvintele "tată" si "mamă" prin "părinte 1" si "părinte 2". Reforma nu modifică cu nimic dreptul căsătoriilor heterosexuale, doar se mărgineşte să-l aplice şi homosexualilor.
Schimbarea are cert o încărcătură simbolică importantă, rupe cu o tradiţie milenară, dar nu reprezintă decât "o măsură de egalitate republicană" cum spune în ultimul număr al revistei Nouvel Observateur directorul publicatiei Laurent Joffrin. Odată ce va fi adoptată reforma, mariajele - în majoritate heterosexuale - vor continua să fie celebrate ca până acum. Din când în când însă, în loc de un bărbat şi o femeie, în faţa primarului se vor prezenta doi bărbaţi sau două femei. Un fapt ce nu va face decât să ilustreze evoluţia societăţii în care trăim si care va pune, speră promotorii