Potrivit celei mai recente anchete a Institutului Naţional de Statistică din Franţa, publicată de ziarul Le Figaro, circa 650 de mii de francezi ar fi fost victime în 2011 ale fraudelor cu carduri bancare. O cifră în creştere cu 30 la sută faţă de anul precedent. România şi Africa de Vest ar fi paradisurile "infracţiunilor cibernetice" se poate citi în documentul serviciilor de informatii specializate franceze publicat de Le Figaro.
Furtul on-line, în momentul tranzacţiilor deci pe internet, va lua amploare si mai mare în anii următori pentru că tot mai multe grupuri organizate au încercat - si reusit de multe ori - să-i angajeze pe informaticienii dati afară din motive economice din firmele în care lucrau.
Noii recruţi si-au pus astfel competentele în slujba "economiei cibercriminale", termen nou apărut în vocabularul anchetatorilor francezi. Cele mai strcuturate retele de acest gen s-ar afla în România, tară descrisă de politisti drept "adevărat centru nevralgic european al criminalităţii cibernetice". De ce tocmai acolo? Pentru că toate grupurile specializate initial pe traficul cu droguri, vehicule sau carne vie s-au reorientat spre infracţiunile cibernetice, extrem de interesante ca profit şi cu riscuri penale mult mai mici faţă de alte ilegalităţi.
precedentele "activităti".
Francezii au fost asadar printre primele victime ale acestor fraude bancare pe internet, circa 2,5 procente dintre familiile franceze au avut cel putin o dată de suferit din cauza acestor furturi.
De cele mai multe ori coordonatele bancare ale unui cumpărător sunt furate, copiate pe internet în momentul realizării unei tranzactii si folosite la o altă cumpărătură de hotul respectiv. Intr-o treime din cazuri, paguba e de sub o sută de euro, dar în 20 la sută din cazuri ea depăşeşte mia de euro. Cauza principală rămâne însă aceeaşi: explozia comertului p