Grete Tartler
Islam, repere culturale. Proba Orientului
Editura Paralela 45
Volumul reuneşte nucleul unor prelegeri privind islamul din perspectiva dominantelor culturale cu unele capitole modificate şi adăugite pe tematica interferenţelor oriental-europene apărute în volumul Proba Orientului, 1992. În formarea sa, identitatea europeană a avut de trecut, alături de "examenul" grec şi latin, câteva praguri cu inserţii ale culturii arabe, persane sau indiene, care au deschis perspective diferite asupra unor momente culturale fundamentale (de la lirica trubadurilor şi opera unor autori precum Dante, Goethe, Novalis, Gérard de Nerval etc., la nume mai puţin cunoscute în Europa, între care şi "primii poeţi" români, Anton Pann, Timotei Cipariu)
David Grossman
Până la capătul pământului
Editura Polirom
Traducere din ebraică şi note de Ioana Petridean. Romanul a fost distins în 2009 cu premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania, şi în 2011 cu premiile Medicis Etranger şi JQ Wingate. A mai fost considerat "cartea anului 2011" în Franţa de către criticii de la revista "Lire". Este unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului. Plasat în contextul confruntărilor dintre israelieni şi palestinieni, romanul este o poveste despre iubire şi prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul indivizilor.
"Până la capatul pământului este capodopera lui Grossman. Flaubert a creat-o pe Emma, Tolstoi pe Anna, iar acum o avem pe Ora lui Grossman, protagonista unei cărţi zguduitoare, superbe, memorabile." (Paul Auster)
Ken Follett
O lume fără sfârşit
Editura RAO
Două volume. Traducere din limba engleză de Andreea Şeler. După "Stâlpii pământului", un roman formidabil a cărui acţiune se petrecea în Anglia secolului al XII-lea şi avea în prim