Sa zicem ca esti un contribuabil din atat de aclamata clasa de mijloc. Ai in jur de 30 de ani, lucrezi independent sau intr-o corporatie, ai un venit decent, peste medie. Platesti taxe mult peste medie. Constributiile de sanatate pe care le platesti sunt cu mult mai mari decat serviciile de care beneficiezi, ca esti tanar si nu ai probleme (inca). Dar suporti constiincios, ca intelegi solidaritatea sociala. In sfarsit, vine momentul cand banii aia platiti la fondul de sanatate aduc un folos, adica vine fericitul moment al nasterii unui copil.
Iti faci repede un calcul: nasterea la privat te costa pe la 6-7.000 de lei, poate un pic mai mult daca iei servicii optionale. Decontezi la fondul de sanatate (ca doar ambii parinti au platit contributii!) cam jumatate (3.300 lei). Daca te-ai duce "la stat", cu spagile de la portar si infirmiera pana la asistente si doctori (mana intai, a doua, a saptea, anestezist, cine mai sta sa ii numere?), la care se adauga costul medicamentelor, cam tot acolo ajungi. Si ajungi acolo pentru ca ei stiu ca ai un venit peste medie si tu nu te pricepi sa te descurci in jungla sociala, deci te vor jumuli corespunzator. In schimb, serviciile nu se compara. Decizia rationala este clara: mergem la privat, platim cinstit, suntem tratati corect, in fond pentru asta muncim. Cine vrea sa vada un exemplu concret al aplicarii acestui rationament este invitat sa citeasca acest articol.
Dar daca ti-ai facut un astfel de plan, e momentul sa te grabesti. Intre timp a venit la putere partidul "liberal" si un ministru "liberal", Eugen Nicolaescu, a fost numit la sanatate. Confruntat cu furtul si lipsa de eficienta din sistemul public, Nicolaescu a gasit solutia: nu schimbam nimic, nu privatizam, nu reformam, turnam si mai multi bani in gaura neagra a spitalelor "de stat", bani pe care ii luam de la privati! De la 1 martie CNAS nu va mai