Doar 50 de copii din centrele de plasament sunt adoptaţi anual în judeţul Cluj. Procedura de adopţie durează, în medie, un an, timp în care viitorii părinţi sunt pregătiţi de specialişti să facă faţă noilor provocări.
Un cuplu din Turda aşteaptă de şase luni un nou membru în familie. sabela şi Remus nu pot să aibă copii, singura şansă fiind adopţia, aşa că au început demersurile necesare.
"Suntem conştienţi că putem oferi dragoste şi educaţie unui copil. Există şi o motivaţie mai presus de cele normale. Bucuria de a ajuta un copil şi nu orice copil, ci un copil pe care să îl integrezi în propria familie. Bucuria de a schimba destinul unui copil", spune Remus Mihălcioiu.
În aşteptarea fetiţei pe care şi-o doresc, dragostea celor doi s-a răsfrânt asupra nepoţilor.
"Sper să avem şi noi o fetiţă aşa drăguţă şi descurcăreaţă ca nepoţica", spun ei. Soţii Mihălcioiu au cumpărat deja pătuţ pentru viitorul lor copil.
De cinci ani, de când au aflat că, din cauza unor probleme medicale, nu vor putea avea copii, Isabela şi Remus au apelat la tot felul de tratamente, inclusiv la fertilizarea in vitro. Totul a fost, însă, în zadar.
"Prima reacţie a fosto tristeţe mare, adică parcă s-a dărâmat cerul. Îmi doream sub orice formă să am un copil, adică am zis că nu ştiu cum, dar voi avea un copil. Bine, cu ideea adopţiei am cochetat înainte, deoarece fiind medic ştiam că dacă nu am rămas însărcinată sigur este o problemă organică", spune Isabela.
Procedura de adopţie durează în medie un an, spun specialiştii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, timp în care viitorii părinţi sunt pregătiţi să facă faţă noilor responsabilităţi.
"Dacă în toate etapele nu există niciun demers care să disturbe procesul, respectiv să dureze mai mult perioada de adaptare, procesul de adopţie durează aproximativ un an de zile", a declarat Nicoleta Molnar, director