Săptămâna viitoare, cele aproximativ 200 de poliţiste din judeţ vor fi chestionate de o echipă trimisă de la Bucureşti cu privire la eventuale acte de hărţuire sexuală ori discriminare la locul de muncă.
Acţiunea se desfăşoară la nivel naţional, după scandalul sexual de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, unde o tânără agent şi-a înjunghiat şeful, după ce, susţine victima, acesta a violat-o în repetate rânduri şi a obligat-o să întreţină relaţii sexuale şi cu alte persoane cu funcţii din poliţie, dar şi din alte structuri.
„Sub coordonarea conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române, din ordinul ministrului Afacerilor Interne, echipe formate din psihologi, sociologi, reprezentanţi ai structurilor de resurse umane şi control intern se deplasează în ţară pentru a purta discuţii cu femeile poliţist pe baza unui ghid de interviu elaborat de specialişti în problematica psihosociologiei”, a transmis, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
Potrivit lui Epureanu, ghidul de interviu este structurat, în principal, “pe dimensiuni ce vizează climatul relaţional perceput, avantaje şi dezavantaje ale statutului femeii în poliţie, tendinţe de discriminare şi hărţuire la locul de muncă”.
La chestionar vor trebui să răspundă toate angajatele IPJ Suceava, indiferent de funcţia ocupată, dacă sunt ofiţeri, agenţi ori fac parte din personalul contractual.
În Poliţia Română sunt angajate 8.809 femei, respectiv 2.211 ofiţeri, dintre care 133 au funcţie de conducere, 4.908 agenţi de poliţie, dintre care opt au funcţii de conducere, şi 1.690 de femei încadrate ca personal civil.
La nivelul IPJ Suceava îşi desfăşoară activitatea un număr total de 198 de femei.
Dintre acestea 40 sunt ofiţeri de poliţie, 120 agenţi de poliţie şi 38 femei încadrate ca personal