Multe spitale din Germania duc lipsă de medici şi personal medical. De aceea forţa de muncă din străinătate este bine venită. Nu însă orice medic străin poate începe de îndată să muncescă în Germania, scrie Deutsche Welle.
În localitatea Marl, de pildă, se organizează cursuri de limba germană şi anume, special pentru medici. Cursanţii provin din România, Albania sau Rusia - fiind medici care şi-au propus să lucreze în Germania. Aici învaţă nu doar limba, ci şi termeni de specialitate, exerciţiile axându-se pe situaţiile reale cu care se vor confrunta în munca de zi cu zi din spital.
"Medicii şi asistentele medicale din Europa de Est şi de Sud-Est sunt bine pregătiţi, dar principalul factor privind angajarea lor aici, în Germania, îl reprezintă limba", explică Silvio von Entress, directorul Medunited Academy GmbH, una din numeroasele firme care s-a specializat în medierea de medici şi personal medical spitalelor din Germania. Ţările din care provin solicitanţii de joburi sunt înainte de toate cele din sud-estul continentului, precum România, Grecia, Croaţia, Serbia, Albania sau Kosovo, dar şi din est, cum sunt Polonia sau Rusia. De la declanşarea crizei euro şi medicii spanioli îşi caută de lucru pe piaţa germană.
Recunoaşterea studiilor
Graţie legii intrate în vigoare la 1 aprilie 2012, privind recunoaşterea calificării profesionale obţinute în străinătate, acordarea dreptului de a profesa medicina în Germnaia nu mai depinde de cetăţenia persoanei respective. În timp ce medicilor care provin din UE nu li se pretinde decât să cunoască îndeajuns limba germană, cei din afara spaţiului comunitar mai trebuie să dea un examen de echivalare a studiilor. Autorităţile verifică în ce măsură pregătirea profesională din ţara de origine diferă de cea din Germania.
Şi aceasta nu e totul, atrage atenţia Silvio von Entres