Locuitorii din satul Miceşti, judeţul Cluj, se laudă că nu au cumpărat niciodată sare din comerţ. Aceştia folosesc apa de la o fântână aflată în mijlocul câmpului care pişcă limba de sărată ce e. Femeile din sat îşi trimit bărbaţii des la fântână, pentru că le trebuie apă la gătit.
Sătenii din Miceşti stau zgribuliţi, la gura fântânii. Printre ei, şi domnul Vasile. Baba lui îl aşteaptă acasă cu slănina pregătită pentru a o pune la sărat.
“Apa asta sărată o ducem acasă s-o punem în vas, apoi pă slănina când tăiem porcul”, spune el.
Ajuns acasă, bărbatul îşi prezintă reţeta. „Slănina se ţine şi aici în apă şi se pune după aia la fum”, spune bărbatul.
Oamenii folosesc apa şi la murat varza. Varza se aşază în butoi, şi după ce se umple se pune apă. La 10 litri de apă se pune şi un litru de apă sărată.
Doamna Aurelia a folosit din totdeauna apa din fântână pentru bucate. “Nu ştiu să săr cu sare. Înainte ne puneam în solniţă tot apă sărată şi săram ceapa, şi-o mâncam”, spune ea.
Autorităţile locale vor chiar să exploateze din punct de vedere turistic fântâna cu apa sărată.
“Mi-am propus pentru acest mandat, împreună cu toţi consilierii, să facem nişte bazine pentru băi, unul cu apă dulce şi unul cu apă sărată, exact aşa cum sunt cele două fântâni de aici”, a declarat Elena Mănăilă, primarul comunei Tureni.
Există şi o explicaţie pentru fenomenul de la Miceşti, iar specialiştii spun că utilizarea apei în bucătărie este foarte potrivită.
“Apa provenită din precipitaţii spală masivul de sare şi iese la suprafaţă cu conţinut ridicat de sare. Calitatea apei este excepţională din punct de vedere al utilizării în industria alimentară”, explică Vasile Surd, profesor la Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai”.
Natura le-a mai oferit un cadou sătenilor din Miceşti. Aceştia folosesc şi nămolul din jurul fântânii pentru