Comisia Europeană a hotărât că, în perioada 2014-2020, România va primi bani pentru programe cofinanțate din fonduri structurale și de coeziune numai dacă va stabili și respecta reglementări care să elimine neregulile și fraudarea banilor cetățenilor europeni și numai dacă se va hotărî spre ce orizont se îndreaptă.
Astfel, în 2013, Guvernul României trebuie să convingă reprezentanții CE, prin măsuri concrete, că sunt perfect funcționale toate mecanismele de salubrizare a resturilor comunismului rămase în putrefacție. Sătui de mizeriile descoperite până acum în România de organismele anti-fraudă europene în implementarea programelor operaționale, liderii CE condiționează în mod explicit decontarea banilor cheltuiți pe diverse programe pentru următoarea perioadă de programare. Guvernul va trebui să prezinte în acest an cel puțin 20 de planuri și strategii de dezvoltare, precum și mecanismele prin care le vor aplica pas cu pas.
În 2013, Guvernul Ponta va purta ultimele negocieri înainte de semnarea de către România și CE a Acordului de Parteneriat pentru următoarea perioadă de programare (2014-2020).
Dar, ca să semneze acest acord, prin care România ar putea primi cel puțin 40 de miliarde de euro, CE impune anumite "condiționalități" ce trebuie să fie aplicate în două etape ale derulării programelor din România: înainte de efectuarea unor plăți (ex-ante), dar și la finalul proiectelor, cu ocazia plăților finale (ex-post). Pentru perioada 2014-2020, CE vrea să se "asigure că finanțarea UE creează stimulente puternice pentru statele membre în vederea îndeplinirii obiectivelor și țintelor Europa 2020".
Încă de anul trecut, Guvernul s-a organizat pentru punerea la punct a documentelor cerute de CE. "Experiențele anterioare sugerează că eficacitatea investițiilor finanțate din fonduri a fost compromisă în unele cazuri de blocaje ale cadrelor politice