IAŞI. Luni, 14 ianuarie 2013, de la ora 12, se va deschide filiala de la Iaşi a Institutului Cultural Român Moldova. Acesta este anunţul oficial, în spatele căruia se ascund mai multe necunoscute.
Prezent vineri seară în emisiunea “Idei pe contrasens” de la Tele M, realizată de George Onofrei, scriitorul Cassian Maria Spiridon a recunoscut că, momentan, ICR Iaşi este în stadiul de “abstracţiune”, motivul pentru care el îşi va avea sediul în Casa cu absidă fiind acela că e un spaţiu deja mobilat, spaţiu în care domnia sa îşi desfăşoară deja activitatea ca preşedinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi.
Pe lângă o serie de variante de sediu oferite de Primărie, Cassian Maria Spiridon a mai purtat discuţii şi cu reprezentanţii Palas pentru un spaţiu. ICR Bucureşti nu îşi asumă însă cheltuieli de chirie pentru sedii, lăsând problema total în sarcina autorităţilor locale.
Întrebat dacă sprijinul autorităţilor a fost unul timid sau entuziast, scriitorul l-a catalogat ca fiind mai degrabă unul în limita “unui spirjin ca intenţie” – asta deoarece ICR Iaşi nu are personalitate juridică, prin urmare nu poate face un parteneriat cu Primăria sau CJ şi nici nu poate solicita în mod oficial alocarea de sediu sau sprijin financiar.
Scriitorul a recunoscut că filiala Iaşi a ICR este încă o mare necunoscută şi aşteaptă ca Andrei Marga, împreună cu echipa de conducere centrală, să găsească o soluţie pentru ca o “abstracţiune” să devină realitate.
O “enigmă” o reprezintă şi personalul acestui institut, ICR neasumânsu-şi decât directorul şi directorul adjunct pe statul de plată, documentele ICR centrale indicând “resursele extrabugetare” ca sursă de finanţare a salariilor referenţilor, a secretariatului ş.a.m.d. Cu toate acestea, Spiridon a dezvăluit că nu are încă o formă legală de colaborare cu ICR: nici nu a fost angajat şi nici nu i s-a precizat ce sa