Privit din perspectiva preţurilor, anul 2013 se anunţă a fi cum nu se i poate mai prost pentru toată lumea. De la 1 ianuarie, energia electrică s-a scumpit cu 10%. Accizele la produsele energetice, alcool, tutun şi cafea au crescut ca urmare a faptului că sunt calculate în funcţie de cursul leu-euro şi, cum era de aşteptat, la 1 octombrie cursul a fost de 4,52 lei/euro, comparative cu 4,3 lei, la cât erau calculate accizele anul trecut. Mai mult, Guvernul a avizat majorarea accizelor la motorină de la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Alte scumpiri sunt anunţate în vară şi în toamnă. Preţul gazelor va fi majorat cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% din octombrie.
Pe lângă toate aceste scumpiri, arădenii mai trebuie să suporte şi o majorare cu 16,05% a taxelor şi impozitelor, în condiţiile în care autorităţile locale dau dovadă de obtuzitate şi nu pun în aplicare ordonanţa de guvern care le permite să menţină dările la nivelul de anul trecut. Asta, cu toate că fostul şef de partid al primarului Gheorghe Falcă, Emil Boc, acum primar la Cluj, a decis să nu majoreze taxele şi impozitele, semn că se poate să faci acest lucru, chiar dacă eşti în opoziţie, atunci când există bunăvoinţă.
„Un oraş întreg depinde de toanele acestui primar”
Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative (ULALA) susţine că numărul restanţierilor creşte pe zi ce trece din cauză că oamenii nu-şi mai pot plăti facturile „Procesul de liberalizare a preţului la gaze şi curent a început de anul trecut şi continuă şi anul acesta. Vor urma scumpiri şi la restul utilităţilor. Lumea plăteşte din ce în ce mai greu şi au început să apară restanţe şi către alţi furnizori, nu doar către CET. Orice scumpire duce la agravarea situaţiei. În CLM s-au format două tabere. Una care doreşte binele cetăţenilor şi una care se opune. Nu ştiu de ce, aceşti oamen