În ciuda avertismentelor venite de la SUA şi aliaţii europeni, oficialii britanici par pregătiţi să scoată ţara din Uniune.
După ce adjunctul secretarului de Stat al Statelor Unite, Philip Gordon, responsabil cu Afacerile Europene, a avertizat Marea Britanie în privinţa posibilei organizări a unui referendum privind ieşirea din Uniunea Europeană, a venit acum rândul Germaniei să-l sfătuiască pe premierul David Cameron să nu încerce să şantajeze Uniunea Europeană, avertizând că o posibilă consultare populară pe tema statutului de membru ar putea destabiliza şi mai mult situaţia economică.
Vor un compromis
Într-un interviu acordat presei germane, ministrul de Finanţe George Osborne a declarat că Marea Britanie ar putea fi forţată să recurgă la această măsură, în cazul în care nu poate fi negociată o nouă relaţie cu Bruxelles-ul. „Sper că Marea Britanie va râmâne în Uniunea Europeană, dar pentru acest lucru este nevoie ca Uniunea să se schimbe”, a spus ministrul de Finanţe.
Riscuri
Liderul parlamentarilor conservatori, Richard Ashworth, este de părere că prin poziţia adoptată Marea Britanie devine din ce în ce mai neatractivă şi mai dificil de abordat. De asemenea, luna trecută, fostul reprezentant al Marii Britanii pe lângă Uniunea Europeană, lordul Kerr, avertiza că premierul David Cameron a interpretat gresit dorinţa liderilor europeni de a negocia şi că acest lucru ar putea duce la o ieşire accidentală din Uniunea Europeană.
Germania se îngrijorează
Germania avertizează Marea Britanie să nu încerce să "şantajeze" Uniunea Europeană cu o eventuală ieşire din această structură, afirmând că într-o astfel de eventualitate ar avea mult de pierdut şi Londra, nu numai Bruxelles-ul. Avertismentul Germaniei a fost adresat direct premierului David Cameron, după ce acesta şi alţi oficiali britanici d