Noul Executiv USL a majorat salarii şi pensii, iar acum caută fonduri cu care să acopere cheltuielile asumate
Statul are datorii istorice de 14 miliarde de euro pentru acest an. Totodată, în 2013 este vârf de plată către FMI. Zilele trecute l-am văzut pe premier prezentând un buget în care erau evidenţiate cheltuieli sociale în creştere şi puţini bani pentru investiţii. S-a vorbit şi despre creşteri de taxe. Întrebarea care se pune este ce va asigura creşterea economică de 1,8% prognozată, pentru că măsurile de încurajare a creşterii economice lipsesc.
Angajamente sociale majorate
Potrivit calculelor EVZ, cel puţin 1,7 miliarde de euro sunt cheltuielile sociale pe care le va avea de suportat statul în plus faţă de cele din bugetul din 2012. Este rezultatul majorării de 4% a pensiilor, restituirii CASS-ului pensionarilor şi reîntregirii salariilor bugetarilor. Cristian Preda, despre discursul lui Ponta privind bugetul: "Primul-ministru face exerciţii de vulgarizare la televizor"
Cura de îngrăşare a statului
Victor Ponta anunţa recent concedieri pe toată linia în sectorul bugetar, în special prin restructurarea unor posturi de consilieri şi a unora de conducere în aparatul de stat. Cumulat, înseamnă o scădere de doar câteva zeci de posturi, în timp ce numărul de ministere a crescut consistent.
Plata arieratelor
Un semnal bun pentru companii şi economie poate fi nivelul alocat pentru plata arieratelor autorităţilor locale, respectiv 2,2 miliarde de euro. O mare parte din datorii sunt către mediul privat. În schimb, continuă să subvenţioneze consistent companiile de stat, cu alte 1,1 milarde de euro.
Investiţiile încotro
Circa 7,8 miliarde de euro ar urma să fie alocate pentru investiţii, adică circa 5-6% din PIB, faţă de 7%, anul trecut. O treime ar urma să vină din fonduri UE. În decembrie, CE a anunţat însă că nu va relua