Procesul dintre Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi Ministerul Educaţiei, prin care USV cere ministerului daune de peste 4 milioane de lei, a fost amânat pentru a treia oară.
Suma reprezintă bani neîncasaţi de Universitatea „Ştefan cel Mare” după ce a fost clasificată pe o poziţie inferioară în rândul universităţilor de stat.
„De la al doilea termen şi până astăzi (n.r. - vineri), când a avut loc noul termen de judecată, au fost operate schimbări importante în structura şi la conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Noul ministru a solicitat o perioadă de graţie pentru a lua la cunoştinţă de toate datele procesului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector în cadrul USV.
Cu privire la actele care au stat la baza clasificării universităţii sucevene, documente pe care Ministerul Educaţiei era obligat să le prezinte în cadrul înfăţişării de vineri, Mihai Dimian a declarat: „S-au prezentat o serie de acte, cel mai probabil nu cele care justifică ierarhizarea realizată de minister. MECTS a fost avertizat, data trecută, că riscă să fie amendat în cazul în care nu prezintă documentele, prin urmare a adus nişte hârtii cu care să se acopere până la următorul termen de judecată.”
USV nu este la primul proces cu Ministerul Educaţiei. Imediat după clasificare, USV a cerut în instanţă suspendarea ordinului de clasificare, însă pentru că acest ordin deja produsese efectul, a renunţat la proces.
Potrivit conducerii USV, clasificarea universităţii ca instituţie de învăţământ superior de categoria a treia, centrată doar pe educaţie, a dus la pierderea a aproape 20% din bugetul pe care instituţia ar fi trebuit să-l primească. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, universităţile româneşti au fost clasificate în trei categorii, şi anume universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educ